Bedrijfsgegevens

 

Er zijn verschillende wettelijke regelingen waar wij als therapeuten aan gebonden zijn. De wet stelt eisen aan zorgaanbieders. Of ze nu groot of klein zijn. Van een groot ziekenhuis tot een praktijk met één of meer vrijgevestigde beroepsbeoefenaren, tot solistisch werkende zorgverleners.

WKKGZ
De overheid wil dat iedereen goede zorg krijgt. Daarom heeft de overheid wettelijk vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt. En wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. Dit staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

WGBO
Om de positie van de patiënt te versterken, zijn de patiëntenrechten vastgelegd in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Deze wet regelt de relatie tussen client en zorgverlener. Bijvoorbeeld dat de zorgverlener de client goed en volledig informeert over zijn/haar ziekte en de behandeling.

Veilig Incident Melden (VIM)
Eén van de eisen die volgt uit de wet is het hebben van een systeem voor het leren van incidenten. Voor ons als kleine zorgaanbieders is het van belang dat we kunnen voldoen aan de eisen van de Wkkgz op een manier die passend is. Zeker als het gaat om iets belangrijks als het goed omgaan met, of leren van, incidenten die zich voordoen tijdens de geleverde zorg en behandelingen.

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Het gaat hier om een afwegingskader op basis waarvan de therapeuten het risico op en de aard en ernst van het huiselijk geweld of de kindermishandeling wegen en dat hen in staat stelt te beoordelen of sprake is van dusdanig ernstig huiselijk geweld of ernstige kindermishandeling, dan wel een vermoeden daarvan, dat een melding bij Veilig Thuis is aangewezen.

WTZa
Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (WTZa) in werking getreden. Deze wet is ter verbetering van de zorgkwaliteit door de zorgaanbieder meer bewust te maken van de kwaliteitsregels en geeft de inspectie meer zicht op de aanbieding van de zorg.

AVG
Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat in de hele Europese Unie (EU) dezelfde privacywetgeving geldt.

Tuchtrecht
Het tuchtrecht valt buiten de WKKGZ en is onder gebracht bij CAMCoop. Wanneer het ernstige klachten van cliënten betreft (veel ruimer dan een geschil), waarbij de kwaliteit van de zorg in het geding is, kan dit leiden tot een tuchtrechtprocedure. Als cliënt kan je hiervoor kiezen.

error: Helaas ;-) op deze tekst berust copyright.